top of page

 

BILTEN2-20.05.2021

Dragi naši,

za vas smo pripremili par informacija koje su aktualne u našim društvima, ukoliko imate upit na koji još niste dobili odgovor, možete ga poslati i povratno na ovaj e-mail, ili preko upita na web stranici sindikata, a možete nam se javiti na telefonske brojeve sindikata ili osobnim dolaskom u prostoriju sindikata.

 

Neisplata povrata poreza

nastavno na upite određenog broja članova koji su nam se javili zbog neisplate povrata poreza, NSSAOOH je kontaktirao Uprave društava MZLZ-a, iz Uprava MZLZ d.d. i MZLZ Upravitelj, dobili smo odgovor kako u navedenim društvima nije bilo problema oko isplate povrata poreza, dok je uprava MZLZ- Zemaljske usluge, potvrdila da je došlo do greške kod njih, a  koja je uzrokovala neisplatu poreza, upoznati su sa problemom i potvrdili da se greška trenutno ispravlja i kako će svi kojima nije isplaćen povrat poreza, isti biti isplaćen. Zbog ove neisplate  došlo je do uzbune među radnicima jer je netko plasirao informaciju da firma nema novaca i d neće biti novca ni za plaće. Odmah smo provjerili informaciju s upravom koja tvrdi da je to apsolutna neistina i da je novac za plaće osiguran.

 

Anexi ugovora o radu

za dio radnika koji su nas kontaktirali zbog ponuđenih Anexa (Dodatak) Ugovora o radu, kojeg nisu primili na ruke, već im je isti dat na trenutno potpisivanje, bez mogućnosti da se savjetuju oko istog, kontaktirali smo nadležne službe MZLZ-a, kako bi provjerili zbog čega se to događa te ih podsjetili na Zakonsku obvezu po kojoj radnici imaju pravo iste dobiti na savjetovanje od 8 dana po Zakonu, nakon čega su radnici iste dobili na ruke i potražili savjete oko istih.

Ovim putem još jednom podsjećamo sve članove, pozivamo da koriste svoja članska i zakonska prava koja imaju, te da prilikom i obavezno prije svakog novog potpisivanja "papira" bilo kojeg naziva, pa čak i ako se radi o Dodatku ugovora o radu, a posebno ako se radi o Sporazumu, ili izjavi, da se savjetuju oko istog sa radničkim vijećem, sindikatom, odvjetnikom ili pravnikom jer nakon potpisivanja određenih "papira", više nemate zakonsko pravo osporavanja takvog potpisanog dokumenta, jer NEZNANJE VAS NE OPRAVDAVA, i SVATKO MORA ZNATI ŠTO POTPISUJE zbog toga postoji rok od 8 dana da se savjetujete oko istog.

Seminar za Radnička vijeća

U tijeku je priprema seminara za sve novo izabrane članove radničkih vijeća i njihove zamjenike NSSAOOH-a, u društvima MZLZ-a, BTA Hrvatska i SDA Croatia. Cilj seminara je osposobljavanje članova za što kvalitetniji rad u radničkim vijećima, a seminar će se održati u prostoru MZLZ-a. Članovi radničkih vijeća i njihovi zamjenici, obavijest o datumu seminara dobiti će na svoje e-mail adrese.

 

 

Pleso prijevoz

Nastavno na situaciju oko Kolektivnog Ugovora koji je u isteku u PP društvu, a sve zbog ne mogućnosti da se o Kolektivnom ugovoru pregovara  ili da se produži primjena postojećeg, zbog nedostataka ovlasti privremene uprave, NSSAOOH-a je uputio par dopisa na nadležna  Ministarstva i Trgovački sud u Zagrebu. Kako nitko nije znao koje su ovlasti privremene uprave, NSSAOOH će ponoviti zahtjev za pokretanje pregovora jer nigdje nije potvrđeno da privremena uprava nema ovlasti za isto.

Toliko za sada on nas…

Srdačan pozdrav,

Vaš NSSAOOH

bottom of page